Welcome to Primaria Cerna   Click to listen highlighted text! Welcome to Primaria Cerna Powered By GSpeech

Pentru audio, selectati textul si apasati butonul PLAY, pentru marire text - folositi meniul CPANEL din dreapta

Font Size

Cpanel
Acasa Uncategorised Despre noi


Comuna Cerna este situata in partea de vest a judetului Tulcea, la altitudinea medie de 55 m. Coordonatele geografice sunt 28 17 49 grade longitudine estica si 45 03 20 grade latitudine nordica.Comuna este delimitata de urmatoarele unitati administrativ-teritoariale :
N : Comuna Greci;
E : Comuna Hamcearca si Comuna Horia;
S : Comuna Dorobantu;
V : Comuna Peceneaga si Comuna Turcoaia.
Drumuri de acces : DN 22 D, DJ 222 B, DC 39.
Sate componente : 
Cerna – resedinta de comuna;
Traian;
Mircea Voda;
General Praporgescu.
primarie

Relief si clima

Depresiunea Cerna este incadrata de culmile Mangina, Priopcea, Iacobdeal, Piatra Rosie si Piatra Cernei. Aceste dealuri, cu inaltimi cuprinse intre 200 si 400 m, sunt ramasitele falnicilor munti de odinioara, cei mai vechi din Europa, Muntii Hercinici.

Pe teritoriul comunei se intinde zona de sud-vest a Parcului National Muntii Macinului.
Reteaua hidrografica este saraca, de mentionat fiind doar paraul Cerna. Debitele de apa sunt reduse, iar cursul paraului are caracter temporar, influentat si de insuficienta alimentare subterana a vaii. Valea raului este foarte larga, avnd numai temporar apa cu debit ridicat.
Ca resursa hidrografica aparte, in satul Traian exista un lac artificial. 
In ceea ce priveste clima, temperatura medie anuala are o valoare de 10-11 grade C. Verile sunt calde cu temperaturi medii in luna iulie de 26-28 grade C. Timpul favorabil practicarii drumetiilor de vara in Muntii Macinului se intinde din luna aprilie pana in luna noiembrie.
Cantitatea anuala de precipitatii care cad in aceasta zona este de 400-600 mm, mai mare decat in restul Dobrogei, iar vanturile care bat de la NE sau de la NV sunt predominante. Perioade de calm atmosferic se inregistreaza vara si toamna.

Scurt istoric

Descoperirile arheologice facute pe teritoriul administrativ al Comunei Cerna atesta urme de civilizatie daco-romana si medievala, dar numele comunei il gasim mentionat intr-o harta austriaca din anul 1790 sub forma "Czerna". Desi localitatea a fost distrusa de mai multe ori de valurile istoriei, iar vatra satului s-a mutat spre padure sau spre "ceair", numele s-a pastrat : "Cerna".Vechile izvoare spun ca Cerna a fost un sat de turci. Dupa 1830 s-au stabilit aici cateva familii de bulgari, asfel incat in anul 1935 aproximativ 80% din populatia satului era de origine bulgara.Vremelnic au trait in Cerna si cerchezi.In anul 1940, in urma schimbului de populatie conform Tratatului de la Craiova, in Cerna se stabileste o mare comunitate de meglenoromani, parte a romanilor sud-dunareni. Convietuirea cu romanii si bulgarii ramasi in localitate a fost pasnica.Dintotdeauna Cerna a fost o localitate cu oameni harnici si gospodari. La inceputul secolului al XX-lea localitatea a cunoscut o dezvoltare economica fara precedent. In sat se afla o scoala mare, o banca populara, judecatorie, ocol silvic, sase mori de vant si o intreaga retea de ateliere mestesugaresti si unitati comerciale. Mai mult, aparea chiar si un ziar cu redactia si administratia la Cerna. De asemenea, subsolul bogat in zacaminte au atras antreprenori care au infiintat cariere si unitati de extractie a minereurilor.

Utilitati

Agricultura :Suprafata cultivata cu cereale este de 3721 ha, iar cu plante tehnice se cultiva 3270 ha. Administratia locala a comunei, precum si proprietarii de terenuri agricole, sunt interesati de parteneriat in amenajarea unor noi ferme vegetale, in conditiile dotarii cu masini si utilaje agricole performante.Se pot realiza investitii de succes in apicultura tinand cont de bogata si diversificata flora spontana si culturile vegetale.Peste 150 ha teren sunt disponibile pentru amenajarea unor livezi de pomi fructiferi si alte 600 ha pentru noi plantatii de vita de vie. Relieful, solul si clima de aici recomanda culturile de mar, par, piersic, cais, gutui, precum si feteasca regala, ricoletti, otonel sau aligote.Se pot realiza investitii in infiintarea unor ferme de crestere a cabalinelor, ovinelor, bovinelor, suinelor, in care sa fie angrenata forta de munca din comuna.
Industrie :Se pot realiza investitii in exploatarea si valorificarea rezervelor de granit si siliciu.Sunt posibile investitii in dezvoltarea industriei energetice eoliene.In comuna pot fi amenajate ateliere de confectii textile, confectii incaltaminte, alte domenii ale industriei usoare pentru care exista personal calificat.Cursurile si luciurile de apa fac posibile investitii in amenajarea unor baze de crestere si prelucrare a pestelui, existand personal calificat si in acest domeniu.Se pot infiinta centre de taiere-abatorizare, carmangerii, unitati de colectare si prelucrare a laptelui, a pieii, a lanii.Investitii profitabile constituie si realizarea pe raza comunei a unor baze de colectare si prelucrare a produselor vegetale, ca de exemplu mori, linii de panificatie, silozuri sau centre de prelucrare a strugurilor.
Infrastructura :In comuna exista o statie de alimentare cu carburanti si o alta este in curs de finalizare.S-a solicitat finantare pentru constructia unei baze sportive moderne si pentru amenajarea de spatii verzi.Sunt inca necesare investitii pentru reabilitarea drumurilor, alimentarea cu gaz metan, manipularea deseurilor, dotarea institutiilor publice cu aparatura si tehnica moderna de lucru, constructia si reabilitarea unor obiective de interes public etc.

 

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech